top of page

Çocuk ve Ergenlerde Özgüven Problemi 

Çocuk ve ergenlerde öz güven problemi bireyin kendine olan inancının yetersiz ve olumsuz olmasından, kendini "yeterince" iyi, başarılı, değerli, sevilmeye layık bir insan olarak görmemesinden kaynaklanır. Özgüven problemleri hayatın çeşitli alanlarını önemli derecede etkiler. Bireyin, duygusal durumu, ailesi ile ilişkileri, okul hayatı ve akademik başarısı, arkadaş ilişkileri yetersiz özgüvenden ilk ve en çok etkilenen alanlar arasındadır.

Özgüven Problemi Nelerden Kaynaklanıyor Olabilir?

 

  • Destekleyici Olmayan Aile Ortamı

  • Bakım Verenlerin Aşırı Eleştirel ve Kontrolcü Tutum Sergilemeleri

  • Mükemmeliyetçilik

  • Akran Zorbalığı

  • Çevresel Faktörler: Sosyal Ortamlardaki Baskı, Sağlıksız Akran İlişkileri

  • İletişim ve Sosyal Becerilerdeki Eksiklikler

Çocuklarda Öz Güveni Nasıl İnşa Ederiz?


1) Koşulsuz Kabul: Çocuk-ergen ve yetişkinlerde sağlıklı ve yeterli öz güvenin oluşabilmesi için temel şart ebeveynlerimiz ve değer verdiğimiz insanlar tarafından koşulsuz kabul edileceğimizi bilmektir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse diyelim ki genelde istekleriniz, duygu ve düşünceleriniz aileniz tarafından önemsenmez ve onların karşısında kendinizi rahat ifade edemezsiniz fakat  sadece sınavlardan yüksek not aldığınızda sizin istediğiniz ya da sevdiğiniz şeyleri sorarlar ve önemserler. Bu durumda zihninizde önemsenmenin ve değerli bir insan olmanın koşulu başarılı olmak olur. Hayatta başarılı olduğunuzda kendinizi öz güvenli ve yeterli hissedersiniz. Fakat istediğiniz başarıyı yakalayamadığınızda sizin için neredeyse dünyanın sonu gelir. Çünkü: Artık kendinizi yeterli, değerli, önemsenen biri olarak görmemeye başlarsınız.Bu yüzden çocuklarımıza karşı hata yaptıklarında, başarılı olamadıklarında da aynı sevgiyi ve kabulü göstermemiz gerekir. Bunu yaptığımız takdirde çocukta ben bir birey olduğum için değerliyim, bağımsızım ve sevilmeye layığım inancı oluşur ve bu da öz güvenini olumlu yönde etkiler.

2) Sorumluluk Bilincini Desteklemek: Çocuklarımıza yaşlarına uygun sorumluluklar verdiğimizde özgüvenlerini desteklemiş oluruz. Çocuk bağımsız bir birey olduğunun ve her yaşta yerine getirebileceği görevler olduğunun farkına varır ve bu görevler için çaba gösterdikçe ( zorlandığı noktada ebeveyn desteği gördüğü sürece) sağlıklı benlik bilinci desteklenir.


3) Başarılarını Takdir Etmek: Çocuğunuzun küçük-büyük fark etmeksizin başarılarını aşırıya kaçmadan takdir ettiğinizde değerli olduğunu hisseder, çaba göstermek için motivasyonu da artar.


4) Sosyal Becerilerini Destekleme: Bireyler sosyal becerilerini güçlendirdikçe öz güvenleri gelişir. Sosyal beceriler içerisinde iletişim becerisini, arkadaşlık ilişkilerini, problem çözme becerilerini, zaman yönetimi, girişkenlik ve empati becerilerini sayabiliriz. Bu beceriler bireylerin hayatlarının her döneminde ve alanında oldukça büyük bir önem taşır. Çocuklarda bu becerileri desteklemenin en iyi yolu ise akranları ile birlikte vakit geçirebilmelerini 
sağlamak, takım çalışmaları düzenlemek, oyun oynama becerisini geliştirmek olabilir.

Çocuğunuzda özgüven problemi olduğunu düşünüyorsunuz ve yukarıda sıralanmış olan özgüven inşa etme yollarını uyguluyorsunuz fakat etkili bir sonuç alamadınız. Böyle bir durumda destek almayı ihmal etmeyin. Çünkü siz evde destekleyici ve sağlıklı bir ortam sunmaya çalışsanız da bir çocuğun ya da ergenin tek paydaşı aile değildir. Özellikle bu yaş dönemlerinde okul, öğretmen ve arkadaşlık ilişkileri, (özellikle ergenlik döneminde romantik ilişkiler) büyük önem taşır. Ve buralarda bir problem varsa fark edilip müdahale edilmediği sürece öz güveni inşa etmek zor olacaktır.
 

bottom of page